Ultraskarpt 35mm f/1.4 från Tamron


Tamrons mycket uppskattade SP-serie fyller 40 år. Ett jubileum som firas med det optiskt mest perfekta objektiv som lanserats under hela företagets historia – den ljusstarka vidvinkeln Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD.

Ljusstarka objektiv har alltid lockat fotografer, dels på grund av möjligheterna för fotografering i befintligt ljus, dels för förmågan att ge kort skärpedjup och bra separation mellan huvudmotiv och bakgrund. Hög ljusstyrka förknippas dessutom ofta med en känsla av exklusivitet, som både kommer av mängden högkvalitativt glas och den stora frontlinsen som används i dessa objektiv. Alla dessa egenskaper och mer därtill återfinns i Tamrons nya vidvinkelobjektiv – Tamron SP 35mm f/1.4 Di VC USD.

Objektivet markerar 40-årsjubileet för Tamrons omtyckta Superior Performance-serie. Med sin höga ljusstyrka, exceptionella optiska kvalitet och snabba autofokus är det idealiskt för motivområden som reportage, gatufoto, porträtt, bröllop och sport.

Vädertätat och tåligt
Väl medvetet om att det finns konkurrerande 35mm objektiv med mycket hög optisk prestanda har Tamron arbetat hårt för att kunna erbjuda inte bara likvärdig eller rentav bättre bildkvalitet, utan även andra attraktiva egenskaper. En av dem är vädertätning. Tamron SP 35mm f/1.4 Di VC USD är utrustat med gummipackningar som hindrar regn och fukt från att tränga in vid alla utsatta punkter. Frontlinsen är försedd med fluorine-coating som stöter bort vattendroppar och fett och gör den enkel att hålla ren. Själva ytterhöljet är inte bara elegant med sin släta, mattsvarta yta utan även tåligt mot stötar och repor. Objektivets gedigna byggkvalitet inger en mycket påtaglig premiumkänsla och tillsammans med Tamrons 5-års garanti är det också ett tryggt köp.

Snabb, tyst och skräddarsydd autofokus
En annan viktig egenskap är autofokusen, som drivs av Tamrons tysta USD-motor (Ultrasonic Silent Drive). Den höga ljusstyrkan ställer speciella krav och Tamron har anpassat fokusmekanismen så att den klarar att flytta de tunga linserna snabbt och med hög precision. Det sistnämnda är särskilt viktigt vid det korta skärpedjup som fås vid bländare 1.4. USD-motorn gör det också möjligt att efterjustera fokusen manuellt utan att först koppla över från AF- till MF-läge.

Optik av högsta klass 
Den optiska konstruktionen i Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD är mycket påkostad och består av 14 linser indelade i 10 grupper. Där ingår bland annat tre asfäriska linser som korrigerar mot bildfel som sfärisk aberration och astigmatism. Tillsammans säkerställer de att objektivet ger hög skärpa över hela bilden redan vid full bländaröppning och exceptionell upplösning efter endast måttlig nedbländning. Fyra linser av LD-glas (Low Dispersion) minimerar kromatisk aberration, oönskade färgblödningar vid motivdelar med skarpa konturer. Mängden kromatisk aberration är så låg att den i praktiken är osynlig. Optiken och dess nio-bladiga bländare är också designad för att ge mjuk och behaglig bokeh (återgivning av oskärpa motivdelar), vilket är en viktig egenskap för många användare av ljusstarka objektiv.

Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD blir dessutom det första objektivet som använder Tamrons nyutvecklade antireflexbehandling BBAR-G2, som har så stor inverkan på resultatet att den utklassar föregångaren BBAR. Den nya antireflexbehandlingens extrema ljusgenomsläpp garanterar bilder med hög kontrast och briljans även i besvärliga situationer som lågt stående sol, strålkastarljus på konserter och motiv med blänkande detaljer.

Framtidssäker investering
Även om Tamron 35mm f/1.4 Di USD är designat som ett vidvinkelobjektiv för fullformat fungerar det även utmärkt som ett ljusstarkt normalobjektiv på modeller med APS-C-sensor. Det kan dessutom användas på de senaste spegelfria kamerorna från Canon och Nikon när det kombineras med dessa tillverkares särskilda objektivadaptrar (Canon EF till EOS R respektive Nikon FTZ adapter). Ljusmätning, bländaröverföring och autofokus fungerar då precis som vanligt. Med tillbehöret Tamron Tap-in Console kan användaren också själv uppdatera objektivets firmware och vid behov finjustera autofokusen via en särskild programvara. Tap-in console gör Tamron 35mm f/1.4 Di USD till en framtidssäker investering.

Pris och leverans
Leveranser av Tamron 35mm f/1.4 Di USD med Nikon-fattning startar i slutet av juni medan Canon-versionen kommer på marknaden i slutet av juli.

Cirkapris: 11 799 kronor (inkl. moms).


Sammanfattning Tamron 35mm f/1.4 Di USD

  • Ljusstarkt och vädertätat vidvinkelobjektiv för Canon EF och Nikon F-fattning
  • Exceptionell optisk prestanda vid alla bländaröppningar
  • Tecknar ut fullformat men kan även användas på en APS-C-kamera
  • Optisk konstruktion med 3 asfäriska linser och 4 linser av LD-glas
  • Ny antireflexbehandling, BBAR-G2, ger hög kontrast även i svåra ljussituationer
  • Frontlins med fluorinecoating som stöter bort fett och vattendroppar
  • USD-motor med specialanpassad fokusmekanism för tyst, snabb och exakt fokusering
  • Kan även användas på spegelfria kameror (med tillverkarnas adaptrar)
  • Tamron Tap-in Console (tillbehör) gör objektivet framtidssäkert

Specifikationer

Brännvidd: 35 mm

Ljusstyrka: 1.4

Bildformat: 24 × 36 mm (fullformat). Passar även APS-C

Objektivfattning: Finns för Canon EF och Nikon F

Fokusering: Autofokus

Bildstabilisering: Nej

Optisk konstruktion: 14 linser / 10 grupper

Minsta bländare: 16

Närgräns: 30 cm

Maximal förstoring: 0,2x (skala 1:5)

Antal bländarlameller: 9

Filterdiameter: 72 mm

Längd: Canon: 105 mm. Nikon: 102 mm

Diameter: 81 mm (båda versionerna)

Vikt: Canon: 815 gram. Nikon: 805 gram

Medföljande tillbehör: Motljusskydd, objektivlock

Övrigt: Väderskydd. Tyst och snabb autofokus med USD-motor. Kompatibelt med Tamron Tap-in Console2019-06-03

Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt